דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) ומחלת חניכיים (פריודונטיטיס)

מחלות החניכיים פוגעת במליוני בני אדם ברחבי העולם. על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, בין השנים 2009-2015 אובחנובארה"ב 64 מליון בני אדם עם מחלות חניכיים.
רפואת השיניים המערבית מגבילה את עצמה לכירורגיה אוראלית פעם שמחלת החניכיים התקדמה והגיעה לשלבים מתקדמים יותר ולניקוי אבן סדיר כשיגרה מניעתית.
מצד שני, הרפואה הטבעית אשר מתייחסת בצורה הוליסטית לגוף האדם ולפיכך רואה את הקשר בין מצב החניכיים לבין מצב האיברים השונים בגוף - מסבירה את בעיות החניכיים ככאלה הנובעות מחוסר איזון בין איברי גופנו ובמיוחד הקיבה והטחול אך לא רק הם, גם הכבד והמעי הגס מעורבים ועל כך אסביר בהרחבה בהמשך.

אבל בואו קודם ונבין מהן מחלות חניכיים? וכיצד נראים חניכיים בריאים?
החניכיים הבריאים יהיו בעלי צבע ורדרד, הם עוקבים אחר מתאר שורש השן ולא ידממו במהלך צחצוח שיניים (חלקו השמאלי של האיור).


כאשר מתפתחת דלקת חניכיים (ג'ינג'יביטיס) (מרכז הציור), צבע החניכיים משתנה לאדום, נראה גם נפיחות, דימום במהלך צחצוח שיניים או דימום ספונטני. דלקת חניכיים מתפתחת כתוצאה מהצטברות חיידקים באיזור שבין החניכיים והשן.
דלקת חניכיים נפוצה במעל 90% מהאוכלוסיה!
בשלב הראשוני, של דלקת חניכיים עדיין אין פגיעה במנגנון התאחיזה של השן, אולם ככל שהדלקת נשארת ללא טי]ול היא עלולה להפוך למחלת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס).
צחצוח נכון, ניקוי יסודי, ניקוי אבן סדיר אצל השיננית שלך - יכולים לסייע בהחזרת המצב לקדמותו ולהשגת חניכיים בריאות.
מחלת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס), נגרמת על ידי חיידקים אלימים בפלאק, המחלה מתאפיינת בהיווצרות של כיסים עמוקים בחניכיים, כתוצאה מכך הצטברות חיידקית, עם הזמן נסיגת חניכיים וספיגה של העצם התומכת בשן, ועד לאובדן התמיכה בשן ואובדן השן. קיימים שני סוגים של פריודונטיטיס:
מחלה כרונית המתקדמת לאט יותר ומופיעה אצל אנשים מעל גילאי 30, היא מתפתחת לאט ומובילה לנזק עם השנים.
ופריודונטיטיס אגרסיבית, המופיעה מתחת לגיאלי 30, בעלת רקע גנטי ומשפחתי. היא תתאפיין בחניכיים אדומות ונפוחות, אבנית על ותת חניכית, ניידות שיניים, כיסים פריודונטלים מעל 5 מ"מ ואובדן עצם סביב השיניים (במקרה זה של פריודונטיטיס אגרסיבית יש חשיבות עליונה לטיפול אצל מומחה חניכיים - "פריודונט").

וישנו מצב נוסף שנקרא נסיגת חניכיים, שבו החניכיים נסוגות ומתאר השן הולך ונחשף, עם או בלי אובדן העצם התומכת. מצב זה עלול לגרום לרגישות לחום וקור, עששת צווארית ואובדן השן בעתיד.

כאמור, שמירה על הגיינת הפה, ביקור קבוע אצל שיננית והימצאות במעקב קבוע אצל רופא השיניים שלך הם ה א-ב' של שמירת שינייך! רופא השיניים שלך עשוי לשלוח אותך להיוועץ עם פריודונט במידה והוא סבור שיש צורך בכך.
אך מאחר והכלים המוצעים על ידי הרפואה המערבית מתמקדים בניקוי אבנית (שזה למעשה האספקט המניעתי), או ניקוי אבן עמוק ובמידת הצורך ניתוחי חניכיים או החדרת אנטיביוטיקה לכיסי החניכיים (האספקט הטיפולי, החדרת אנטיביוטיקה מקומית עשויה למנוע המשך התפתחות של הכיסים, וניתוח - כשאין ברירה והפריודונט שלך סבור שזה הטיפול הטוב ביותר), חשוב להכיר גם את גישת הרפואה המשלימה, ולנסות לטפל, לרפא למנוע ולתחזק את השיניים שלנו כך שאולי לא נגיע לנק' אל חזור שבה ניתוח מהווה את האפשרות היחידה. 

כל הנאמר פה יוצא מנק' הנחה שאתם מקפידים על קשר קבוע עם רופא השיניים שלכם, ונוהגים לגשת לניקוי אבן על בסיס קבוע ובתדירות שמומלצת עבורכם על ידי רופא השיניים והשיננית שלכם!


מקורות:
פרוטוקול הטיפול מבוסס ולקוח בחלקו מתוך הספר Holding the Tigers Tail/ Skye Gardener Abbate
האיגוד הישראלי לרפואת חניכיים, לבירור על פריודונט קרוב אלייך
תמונת חניכיים