היי JUN... או: איך מכינים בבית משקה פרוביוטי מרענן?

מהי פטריית התה או בשמה המדוייק יותר SCOBY?

פטריית התה היא למעשה תרבית סימביוטית של בקטריה ושמרים. (SCOBY Simbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) היא ניחנה בסגולות רפואיות רבות, מכילה חומרים אנטי-מסרטנים, אנטי-דלקתיים ונוגדי חימצון, היא טובה לבעיות עיכול, מגבירה ספיגת ברזל בגוף, מורידה רמות סוכר בדם, מנקה רעלים ויש אף המייחסים לה את היכולת להקל על סימפטומים של אסטמה. יש בה כמויות גדולות של ויטמין C ולכן היא מחזקת את מערכת החיסון שלנו, היא נותנת תחושת שובע ובכך עשויה לתרום גם להרזיה.
איך הכל התחיל?
ג'ון בכלי גידול
אם תשתו כוס תה שהומתקה בסוכר, ותניחו לשאריות התה שלכם לעבור את הלילה מבלי לשטוף את הכוס, תגלו איך הכל התחיל בסין לפני אלפי שנים. בשאריות התה מתחילה להיווצר תרבית, ואת התרבית הזו אנחנו למעשה ממשיכים לגדל (בתה וסוכר או בתה ירוק ודבש) כדי שהיא תהפוך לנו את המשקה המתוק למשקה בריא, חמצמץ ונטול סוכר תוך מספר ימים.
מה ההבדל בין ג'ון (JUN) לקמבוצ'ה?
הקמבוצ'ה גדל על תה שחור וסוכר ואילו ג'ון גדלה על תה ירוק ודבש. 
לקמבוצ'ה לוקח שבועיים לפרק את הסוכר שבתה ולהפיק את המשקה הפרוביוטי ואילו לג'ון לוקח 3 ימים...

אז איך מגדלים את הפטרייה?
בהתאם למי שמסר לכם את הפטרייה - תוכלו לדעת את היו שבו אתם אמורים להכין לה משקה חדש. בעיקרון, כשמדובר בג'ון, אחת לשלושה ימים אנחנו מקבלים משקה ובתמורה יהיה עלינו להכין לה תה חדש.
הכמויות להכנת התה החדש הן 3 כפיות תה ירוק + 3 כפות דבש על כל ליטר מיים. נכין את התה וניתן לו להתקרר. במקביל, נעביר את המשקה הפרוביוטי המוכן שלנו לבקבוקים ונשאיר 1/4 מהכמות שלו בכלי שבו אנחנו מגדלים את הפטרייה. כמות זו של 1/4 מהמשקה המוכן משמשת כסטרטר לתה החדש.
לאחר שהעברנו את המשקה המוכן לבקבוק/ים והשארנו שארית של 1/4 בכלי הגידול, נשפוך לכלי הגידול את התה (שבנתיים כבר הספיק להתקרר), ושוב נמתין 3 ימים לקבלת המשקה המוכן הבא.
אחת לכמה סבבים (2-3) נוכל לראות כי הפטרייה מגדלת פטרייה נוספת. הפטרייה החדשה גדלה כשכבה תחתונה, או שכבה נוספת מתחת לפטרייה הותיקה יותר. נוכל להמשיך לגדל את הפטרייה החדשה ואת הישנה להשליך או למסור לחבר/ה את הפטרייה החדשה עם חלק מהנוזל המוכן (שישמש כאמור סטרטר).
מדי סבב אני נוהגת גם לשטוף את כלי הגידול, אני מניחה את הפטרייה בכלי פלסטי (מוטב להרחיק פטרייות מכלי מתכת למינהם), שוטפת את הכלי ואז מחזירה את הפטרייה ואת הסטרטר.
כמה שותים ומתי?
לאחר שהמשקה מוכן, ניתן לשתות אותו בכל שעה, יש הממליצים על הבוקר על קיבה ריקה, חלק מעדיפים לפני האוכל וחלק נהנים מהמשקה אחרי האוכל. כנראה שאין אמת אחת לכולם, ומומלץ ללכת לפי התחושות!
ג'ון צוננת בטעמים שונים

התססה שניה
לאחר שהמשקה מוכן, אפשר להתסיס אותו למשך עוד 3 ימים ולהעניק לו טעמים שונים. איך עושים זאת? לאחר שביקבקנו את המשקה (אני מעדיפה לבקבק אותם בבקבוקי פלסטיק של מיים מינרליים), נוסיף לו טעם לפי בחירה, וניתן למשקה לעמוד למשך עוד 3 ימים. מדי יום יהיה עלינו לשחרר גזים מהבקבוק, תוכלו לשים לב שהוא מתקשה בגלל תהליך התסיסה ולכן מדי כמה שעות רצוי לשחרר את הגאזים מהבקבוק.
טעמים שניסיתי והתגלו כמאוד מוצלחים:
גוג'י ברי (חופן קטן של גוג'י לבקבוק של ליטר וחצי)
ג'ינג'ר ולימון (מספר פרוסות ג'ינגר ומספר פרוסות לימון על קליפתו או ליים)
פירות יער (חופן קטן של פירות יער)
תאנים (2-3 תאנים, לחתוך לחתיכות קטנות)
ג'ון בטעמים שונים

      פטריית היוגי נראית יותר כמו גושים קטנים ולבנים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מאזנת סוכרת: פטריית יוגי

פטריית היוגי הטיבטית גם היא מלאה בחיידקים טובים שעוזרים לגופנו להילחם בזיהומים ובמחלות. הפטרייה נראית יותר כמצבור של גושים לבנים המכילים בקטריות ושמרים, והיא מכפילה את גודלה כל 17 עד 20 יום לערך. יוגי עוזרת לאזן את מאזן החיידקים הפנימי שלנו, ואפילו יש מחקרים שמוכיחים את האפקטיביות שלה נגד גידולים סרטניים.
"סבלתי מסוכרת הרבה שנים, ושמעתי על הפטרייה איכשהו באינטרנט, אז החלטתי לנסות." אומרת רבקה מאיה מבית אריה שמגדלת את הפטרייה בביתה, "הסוכרת שלי התאזנה לגמרי, ואני לוקחת את הקפיר רק כמה חודשים. מ-7 באינסולין, המדד ירד ל-5, שזו ירידה משמעותית מאוד. זה גם עוזר לי עם האולקום שאני סובלת ממנו."
>> המאכלים שיפתיעו אתכם, ולא לטובה
את הפטרייה מגדלים בתוך חלב מכל סוג: בקר, צאן, סויה, אורז או שקדים, והיא מייצרת מהחלב סוג של יוגורט שנקרא קפיר. התהליך פה הוא קצר בהרבה, תוך 24 שעות כבר יש לכם קפיר בריא ומזין שיכול לעזור לגוף שלכם להתמודד עם חיידקים ומחלות. וגם הערכים התזונתיים שלו גבוהים במיוחד, הוא מכיל המון סידן וחיידקים פרוביוטיים, ויש אומרים שהמשקה מכיל אפילו קצת אלכוהול.
"את הקפיר שותים במשך 20 יום, ולאחר מכן עושים הפסקה של 10 ימים." אומרת מאיה, "זה משקה מאוד חזק, ובהתחלה עדיף לשתות כמויות קטנות שלו, משום שהאפקט הוא מאוד משמעותי." הצטברות החיידקים הפרוביוטיים במשקה יכולים להעמיס על הקיבה בהתחלה, לכן כשאתם רק מתחילים לשתות את הקפיר, עדיף לשתות מעט ממנו, ולא כל יום.
"אחרי שראיתי כמה שהפטרייה אפקטיבית, החלטתי לתת לבעלי לנסות גם." אומרת מאיה, "הוא סובל מלחץ דם גבוה, וזה שיפר את הרגשתו פלאים. זה דבר מדהים ואני ממליצה לכולם לנסות את זה."

 כך תעשו זאת בעצמכםמשרים את הפטרייה, בערך כף ממנה, ב-50 סמ"ק חלב מכל סוג, בתוך צנצנת זכוכית המכוסה בגזה נקייה כדי שלא יכנס אבק לתוך המשקה. משאירים את הצנצנת בטמפרטורת החדר ל- 24 שעות, ולאחר מכן אפשר לשתות את הקפיר. לאחר שמרוקנים את הצנצנת, יש לשטוף את הפטרייה משאריות הקפיר, ולהחזיר לצנצנת עם חלב חדש כדי שיהיה מה לשתות מחר. "בזמן ההפסקה של העשרה ימים אני משאירה את הפטרייה במקרר." אומרת מאיה, "כך תמיד יש לי משקה מוכן אם מישהו רוצה לטעום."

איך משיגים? מכיוון שהפטרייה גדלה כל כך מהר, אנשים שמגדלים אותה מוכנים למסור חלקים ממנה בקלות. כדי להשיג את הפטרייה ניתן להיכנס לפורומים בנושא, או לפנות לאדם שאתם מכירים שמגדל אחת. גם זו יכולה להיות מתנה נהדרת לחג, וזו מתנה שממשיכה לגדול ולתת.